fredag, april 21, 2006

Dela bredband

Att dela med sig verkar vara trenden just nu. Alla gör det, Skype, fildelare (om än olagligt), fotointresserade, olika deltagare i kommunities you name it. Nu kan det även hända med bredband. Ibland låter saker för bra för att vara sanna, men här är både Skype och Google investerare.

Gör det du också, bli en FON. Vilken användare är du?

* Linus (inspirerad av Linus Torvalds operativsystem Linux) som delar med sig utan att ta betalt.

* Bill (inspirerad av Bill Gates) du tar betalt för att dela med dig. Kanske har du en liten servering eller hårsalong och tjänar lite extra pengar på att erbjuda bredband mot betalning.

* Alien - den sista typen vill inte dela med sig utan betalar 2 Euro per dag för att få tillgång till bredband.

Vidgade vyer
Tänk vilken revolution att åka någonstans och kunna ha tillgång till bredband oavsett om det är Madrid eller Österlen. Slippa att ha årsanonnemang på alla möjliga platser eller vara tvingad besöka internetcaféer, utan bara kunna använda andra medlemmars nät när man är utanför hemmet. Initialt behöver man införskaffa en router och ladda hem programvara för att få tillgång.

Vad är nackdelarna - kanske att det finns väldigt få medlemmar än och få medlemmar på glest befolkade ställen. Men det sa man om telefonen och faxen också när den kom.

Inga kommentarer: